Janar 13, 2022 06:55 Europe/Tirane
  • Tokayev ka hequr gjendjen e jashtëzakonshme në disa pjesë të Kazakistanit

Presidenti i Kazakistanit ka urdhëruar heqjen e plotë të gjendjes së jashtëzakonshme në tre provincat e vendit.

Zyra e Presidentit të Kazakistanit të mërkurën në faqen e saj të internetit konfirmoi se presidenti kazak, Qasim Jumart Tokayev kishte urdhëruar heqjen e gjendjes së jashtëzakonshme të vendosur më 5 janar në tre provincat e Kazakistanit të Veriut, Kazakistanit Perëndimor dhe Pavlodarit, raportoi ISNA. Qeveria e Kazakistanit vendosi një gjendje të jashtëzakonshme në të gjithë vendin javën e kaluar pasi protestat dhe trazirat u përshkallëzuan pas dyfishimit të çmimeve të gazit natyror dhe karburantit. Almati, kryeqyteti dhe qyteti më i madh i Kazakistanit, së bashku me një nga provincat perëndimore me nivelet më të larta të trazirave dhe dhunës, kishte qenë më parë në gjendje të jashtëzakonshme për dy javë me urdhër të Qasim Jumart Tokayev.  Qeveria e Kazakistanit vendosi një gjendje të jashtëzakonshme në të gjithë vendin javën e kaluar pasi protestat dhe trazirat u përshkallëzuan pas dyfishimit të çmimeve të gazit natyror të lëngshëm. Almati, kryeqyteti dhe qyteti më i madh i Kazakistanit, së bashku me një nga provincat perëndimore me nivelet më të larta të trazirave dhe dhunës, kishte qenë në gjendje të jashtëzakonshme për dy javë me urdhër të Qasim Jumart Tokayev. Në takimin e jashtëzakonshëm të Këshillit të Sigurimit, i cili u mbajt praktikisht të hënën në prani të liderëve të vendeve anëtare, Tokajev tha: Kazakistani përjetoi krizën më të keqe në historinë e tij 30-vjeçare të pavarësisë. Grupet e armatosura morën masa. Qëllimi kryesor ishte i qartë: Shkatërrimi i rendit, shkatërrimi i institucioneve qeveritare dhe marrja e pushtetit. Po flasim për një tentativë grusht shteti. Presidenti i Kazakistanit gjithashtu vazhdoi: U mbajtën demonstrata dhe pjesëmarrësit parashtruan kërkesa socio-ekonomike dhe socio-politike, të cilat që të gjitha u dëgjuan dhe u plotësuan nga qeveria. Duke iu referuar situatës në vend, ai tha se situata në Kazakistan ishte e rëndë dhe rreth 10 zona, duke përfshirë Almatin, ishin në duart e "terroristëve".  Numri i viktimave civile gjatë përleshjeve është ende duke u hetuar. Ai mohoi raportet për përdorimin e forcës kundër protestuesve paqësorë. Organizata e Traktatit të Sigurisë Kolektive (CSTO) ka njoftuar se tërheqja e trupave të saj nga Kazakistani do të fillojë sot më 13 janar dhe do të zgjasë 10 ditë. Aeroporti Ndërkombëtar Almati në Kazakistan njoftoi sot se do të rifillojë plotësisht funksionimin e tij . Sipas Komitetit të Aviacionit Civil të Kazakistanit, vendimi është marrë pas normalizimit të situatës në vend. Kazakistani është përballur me protesta të gjera që nga 2 janari, të cilat filluan pas kritikave për rritjen e çmimit të karburantit./ParsToday