Korrik 21, 2021 16:55 Europe/Tirane
  • Ndikimi i ndryshimeve të shpeshta klimatike në shëndetin e njeriut

Më shumë se gjysma e njerëzve e ndjejnë motin dhe janë të sigurt që moti ndikon në shëndetin e tyre. Dhe ky fenomen është shfaqur shumë kohët e fundit

Prof. Dr. Dr. H. Krasniqi,ekspert i shëndetësisë

Në shkencë dhe kërkime mjekësore, ekzistojnë studime që tregojnë se ndryshimet e motit, ndryshimet e panatyrshme të motit, ankesat shëndetësore (psikike dhe fizike) mund të shkaktohen në një masë të madhe.

Këto kanë të bëjnë me ndryshimet vaskulare, dhimbjet e kyçeve-muskujve-nervave, ndikimi në psikikë, rreziku i goditjes në tru, ankesat gastrointestinale si helmimi i florës së zorrëve, patologjitë e mushkërive, depresione të ndryshimet të personalitetit, etj.

Në vendet e industrializuara, gjysma e popullsisë është e sigurt se moti ka një ndikim të madh në jetën tonë dhe ekosistemin në të cilin jetojmë në vitet e fundit.

Këto gjithashtu rezultuan në disa nga studimet aktuale të shërbimit evropian të motit dhe mjekësisë. Subjektet e provës dhe dëmtuesit e motit, përmenden si ankesat më të shpeshta: çrregullimet e gjumit, dhimbje koke si migrenë, dhimbje të kyçeve, lodhje, qetësi, stimulim intensioni të shpejtë, depresion, çrregullime të qarkullimit të gjakut, mosfunksionim të organeve, etj.

Për më tepër, është zbuluar se një rënie e shpejtë e temperaturës dhe ndryshimet e motit i kthejnë pjesëmarrësit në një situatë shumë të keqe shëndetësore. Ky i ashtuquajtur “efekt Nacebo” që faktorët e motit ndikojnë në psikikë nuk është aprovuar plotësisht nga shkencëtarët e mjekësisë. Kjo do të thotë: Bindja se një situatë e caktuar moti shkakton ose intensifikon ankesat shëndetësore, duke çuar përfundimisht në një ndodhi aktuale të ankesave të pritshme. Fakti është, që ne vuajmë nga ndryshimet e motit dhe pasojat e tyre.

Për shkak se shumë studime në këtë drejtim drejtohen nga shumë faktorë të jashtëm, ato gjithashtu nuk duhet të pranohen dhe vlerësohen si shkencore.

Dy studime të përfunduara gjermane kanë treguar se kishte më shumë migrenë se zakonisht kur moti ndryshon.

Ne profesionistët mjekësorë jemi të bindur se moti është një faktor i rëndësishëm në migrenë dhe se lidhjet midis dhimbjeve të kokës bazohen në përbërjen e ajrit dhe kushtet zotëruese elektromagnetike.

Moti me re dhe lagështia parandalojnë lirimin e hormonit oksitocin. Në planin afatgjatë, ekziston një prodhim i pabarabartë i hormonit të lumturisë në tru dhe kështu shkaktohet depresioni.

Në vitin 2016, është botuar një studim nga shkencëtarët gjermanë i cili zbuloi se rënia e shpejtë e temperaturës dhe ndryshimet e motit, si dhe ndryshimet e shpejta në presionin e ajrit dhe lagështinë, rritën shumë rrezikun e goditjes në tru. Njerëzit e sëmurë më parë dhe të stresuar paraprakisht janë në rrezik të dyfishtë./Telegrafi