Shtator 13, 2021 15:11 Europe/Tirane
  • COVID-19/ Katër arsye pse mund të sëmureni pas një vaksinimi të plotë

Pesë simptomat mbizotëruese të infeksionit pavarësisht vaksinimit janë: dhimbje koke , rrufë , teshtimë , dhimbje të fytit.

Sigurisht, këto simptoma raportohen edhe nga ata që janë vaksinuar kundër Covid-19, por më të zakonshmet janë dhimbje koke, dhimbje fyti dhe rrufë. 

Ndërsa dy simptomat kryesore të të pavaksinuarve janë ethet dhe kolla e vazhdueshme . 

Këto simptoma klasike të Covid-19 janë më pak të zakonshme tek ata që janë vaksinuar plotësisht.

Një studim ka treguar se njerëzit me një  "infeksion pavarësisht vaksinimit" kanë 58% më pak të ngjarë të kenë ethe sesa ata që nuk janë të vaksinuar.

Për njerëzit e vaksinuar zakonisht infeksioni perceptohet si një ftohje. 

Njerëzit e vaksinuar kanë më pak gjasa të shtrohen në spital nëse infektohen me Covid-19 dhe në përgjithësi kanë më pak simptoma në fazat e hershme të infeksionit dhe kanë më pak gjasa të vuajnë nga e ashtuquajtura "sëmundje afatgjatë" . 

Pra, çfarë rrit rrezikun që një person plotësisht i vaksinuar të infektohet me Covid-19?

Së pari , lloji i vaksinës dhe efektiviteti i tij në parandalimin e Covid-19 luajnë një rol të rëndësishëm. Studimet klinike kanë treguar se vaksina Moderna zvogëlon rrezikun individual të zhvillimit të sëmundjes simptomatike me 94%, Pfizer / BioNTech me 95% dhe Johnson & Johnson dhe AstraZeneca me 66% dhe 70% respektivisht.

Së dyti , periudha që ka kaluar që nga përfundimi i vaksinimit. Gjithnjë e më shumë dëshmi tregojnë se sa më larg që të jetë periudha e përfundimit të vaksinimit, aq më pak mbrojtje ofrojnë vaksinat dhe në këtë logjikë diskutohet doza përforcuese. Të dhënat e pabotuara mbi vaksinën Pfizer / BioNTech tregojnë se pas gjashtë muajsh mbrojtja fillon të bjerë. Një studim tjetër nga Izraeli tregon të njëjtën vaksinë. Sidoqoftë, është shumë herët për të ditur se çfarë ndodh gjashtë muaj pas vaksinimit të plotë.

Së treti , mutacionet e koronavirusit luajnë një rol kyç. Vaksinat e miratuara u zhvilluan gjatë periudhës së dominuar nga lloji origjinal Wuhan. Sidoqoftë, vlerësimet e efikasitetit të tyre kundër shtameve aktuale, të tilla si mutacioni Delta dhe Alpha, tregojnë se dy doza të vaksinës Pfizer / BioNTech janë mbrojtëse dhe zvogëlojnë rrezikun e infektimit me llojin Alpha me 93%. për Delta me 88%. Sipas Studimit të Simptomave COVID, dy deri në katër javë pas dozës së dytë të vaksinës Pfizer / BioNTech ka 87% më pak të ngjarë të zhvillojë Covid-19 për shkak të përhapjes së llojit Delta, ndërsa katër deri në pesë muaj pas vaksinimit norma bie në 77%.

Së katërti , sistemi imunitar luan një rol kyç në mbrojtjen kundër koronavirusit. Funksioni i sistemit imunitar bie me moshën , ndërsa sëmundjet bashkë-ekzistuese themelore janë gjetur të ndikojë në efikasitetin e vaksinave. Të moshuarit kanë një shkallë më të ulët të mbrojtjes nga vaksinat ose mbrojtja mund të funksionojë për një periudhë më të shkurtër kohore./Syri