Tetor 13, 2021 18:48 Europe/Tirane
  • Mijëra mostra gjaku janë mbledhur për të përcaktuar origjinën e Covid-19

Ndërsa 4.8 milionë njerëz humbën jetën për shkak të pandemisë së virusit korona, e cila ka prekur të gjithë botën për rreth dy vjet, debatet vazhdojnë se nga ka ardhur virusi.

Ndërsa Kina ka qenë nën shumë akuza deri më sot, pasi u pretendua se virusi u shfaq për herë të parë në një laborator në Wuhan.

Më shumë se 200 mijë mostra gjaku të mbledhura 

Organizata Botërore e Shëndetit njoftoi se më shumë se 200,000 mostra gjaku janë mbledhur deri më tani, dhe kjo do të ndihmojë në përcaktimin e burimit të virusit. 

U njoftua se mostrat e gjakut të ruajtura aktualisht në Qendrën e Gjakut në Wuhan u mbajtën për dy vjet. 

"Kjo jep shembujt më të afërt në kohë reale që kemi parë në të gjithë botën për të na ndihmuar të kuptojmë kohën e pandemisë," tha Yanzhong Huang, anëtar i lartë në shëndetin global në Këshillin për Marrëdhëniet me Jashtë.

Maureen Miller, profesor i asociuar i epidemiologjisë në Universitetin Columbia, tha:

“Mostrat e gjakut sigurisht që përmbajnë informacione shumë të rëndësishme. Kina duhet të lejojë ekspertët e huaj të vëzhgojnë procesin. Askush nuk do të besojë në rezultatet që Kina po raporton nëse nuk ka të paktën vëzhgues të kualifikuar," tha ai.

Edhe pse rasti i parë i raportuar në botë u regjistrua në Wuhan më 8 dhjetor, Liang tha:

 “Hulumtimet tona dhe artikujt e mëparshëm nga shkencëtarët kinezë tregojnë pikërisht këtë. Rasti i parë ndoshta nuk u shfaq më 8 dhjetor. Mund të ketë raste të tjera që kanë ndodhur më parë," tha ai./Syri