May 14, 2022 10:34 Europe/Tirane
  • Një eklips total hënor do ta kthejë hënën në të kuqe, ja si ta shihni të dielën

Hëna do të shkëlqejë me një ngjyrë të kuqe të ndezur gjatë eklipsit të parë total hënor të këtij viti që ndodh të dielën -- në kontrast të fortë me shkëlqimin e saj të bardhë qumështor.

Një eklips i pjesshëm do të fillojë në orën 22:27 T të dielën, me eklipsin total të Hënës që fillon në orën 23:29  ET sipas EarthSky.

 

Eklipsi i plotë do të përfundojë në orën 12:53 pas mesnate, kur hyn e hëna dhe eklipsi i pjesshëm do të përfundojë në orën 1:55 të mëngjesit të së hënës.

 

Një eklips hënor ndodh kur hëna, Toka dhe dielli bien në një linjë, me hënën që kalon nëpër hijen e Tokës, sipas NASA-s.

Kur hëna kalon nëpër pjesën më të errët të hijes së Tokës, e quajtur ombra, njihet si një eklips total hënor, tha agjencia hapësinore.

Kur rrezet e diellit arrijnë në Tokë, pjesa më e madhe e dritës blu dhe jeshile shpërndahet, ndërsa ngjyrat portokalli dhe të kuqe mbeten të dukshme, kjo është arsyeja pse hëna merr një nuancë të kuqërremtë dhe shpesh quhet "hëna e gjakut", sipas Almanaku i fermerit të vjetër.

Jo të gjithë do të jenë në gjendje të kapin një paraqitje të shkurtër të eklipsit total hënor, sepse duhet të jetë natë për ta parë atë, tha Noah Petro, shefi i Laboratorit të Gjeologjisë Planetare, Gjeofizikës dhe Gjeokimisë të NASA-s.

Njerëzit në Amerikën e Jugut dhe në pjesën lindore të Amerikës së Veriut do të kenë një pamje të mrekullueshme të eklipsit hënor, tha ai. Eklipsi total i Hënës do të jetë i dukshëm në pjesën më të madhe të Afrikës, Evropës dhe Amerikës së Jugut dhe në pjesën më të madhe të Amerikës së Veriut.

Rreth dy eklipse hënore ndodhin çdo vit dhe tjetri do të jetë një eklips total hënor në nëntor, tha Petro. Pastaj nuk do të ketë një tjetër eklips total hënor deri në mars 2025, shtoi ai.

Si të shikoni eklipsin

Është krejtësisht e sigurt që mund të shihet një eklips hënor me sy të lirë, sipas Petro.

"Kjo është gjëja më e mirë për eklipset hënore është se nuk kërkon pajisje tjetër përveç një pasion dhe interes për të qenë jashtë dhe një horizont të qartë," tha Petro.

Për kushte optimale shikimi, shmangni dritat e ndritshme dhe ndërtesat e larta që mund të pengojnë shikimin tuaj, tha ai.

Ndërsa kulmi i eklipsit mund të zgjasë vetëm për një kohë të shkurtër, tonet ngjyrë bakri të hënës do të ndryshojnë gjatë natës, sipas Petro.

 Këto ndryshime e bëjnë këtë fenomen qiellor interesant për t'u parë gjatë gjithë eklipsit dhe jo në një moment të caktuar, tha ai.

Nëse koha është me re ose nuk arrin ta shohësh eklipsin hënor, mund të ndjekësh një transmetim të drejtpërdrejtë të tij nga NASA.

Do të ketë edhe shtatë hëna të plota në vitin 2022, sipas Almanakut të “The Old Farmer's”

14 qershor: Hëna  luleshtrydhe

13 korrik

11 gusht

10 shtator: Hëna e korrjes

9 tetor: Hëna e gjahtarit

8 nëntor: Hëna e kastorit

7 dhjetor: Hëna e ftohtë

Këta janë emrat e popullarizuar që lidhen me hënat e plota mujore, me origjinë nga fiset indigjene amerikane. Emrat ndryshojnë nga fisi në fis, sepse një hënë e plotë kishte rëndësi të ndryshme në të gjithë fiset nga muaji në muaj ose nga sezoni në stinë./Syri