Qershor 19, 2022 18:30 Europe/Tirane
  • Simptomat neurologjike të Covid-19 mund të zgjasin me muaj

Sipas një studimi simptomat neurologjike të lidhura me Covid-19, si problemet me kujtesën dhe përqendrimin, mund të zgjasin për gjysmë viti ose më shumë në disa pacientë.

Nga 27 pacientë që patën simptoma të tilla javë pas shërimit nga COVID-19, vetëm nëntë raportuan ndërprerje të plotë të njëjtë gjashtë muaj pasi iu bashkuan studimit, raportuan studiuesit në Annals of Clinical and Translational Neurology .

 

18 të tjerët vazhduan të kishin anomali të sistemit nervor, më së shpeshti me kujtesë të dëmtuar dhe probleme me përqendrimin, edhe pse në përgjithësi simptomat u bënë më pak të theksuara, raporton Reuters .

"Disa nga këta pjesëmarrës janë profesionistë që do të prisnim të merrnin mbi mesataren në vlerësimet njohëse, por muaj pasi u kontraktuan me Covid-19, ata ende kanë anomali," tha Dr. Jennifer Graves nga UC San Diego Health.

Shumica e pjesëmarrësve në studim kishin Covid-19 të butë ose të moderuar. Dr Graves tha se ajo dyshonte se simptomat neurologjike ishin shkaktuar nga përgjigja imune ndaj virusit.

Në katër pacientë, ekipi i saj pa një grup simptomash të paidentifikuara më parë që përfshinin deficite njohëse, dridhje dhe vështirësi në balancim.

“Këta janë njerëz që nuk kanë pasur probleme neurologjike para COVID-19 dhe tani kanë mungesë koordinimi të trupit dhe mospërputhje të mundshme të mendimeve të tyre”, tha doktor Graves, duke shtuar se nuk e prisnin një gjë të tillë./Syri