Shtator 16, 2022 21:00 Europe/Tirane
  • Pse nuk duhet të përdorni të njëjtën furçë dhëmbësh për më shumë se tre muaj?

Pllaka është një shtresë bakteresh që ngjitet në dhëmbët tuaj. Kur hani ushqim të padëshiruar, bakteret nxiten të krijojnë acid. Është ky acid që shkakton prishjen e dhëmbëve për të cilin paralajmërojnë dentistët.

Megjithatë, larja e dhëmbëve ndihmon në heqjen e pllakës dhe përmirësimin e higjenës suaj orale.

 

Një gjë që mund të shkaktojë krijimin e pllakës është kur furça juaj e dhëmbëve nuk ndërrohet rregullisht.

 

Një studim i vitit 2013 , i cili testoi efektivitetin e furçave të dhëmbëve, zbuloi se pas tre muajsh përdorimi, furçat e dhëmbëve “nuk janë në gjendje të heqin pllakën në mënyrë efektive”. Me kalimin e kohës, qimet në furçën tuaj të dhëmbëve prishen. Ata nuk mund të pastrojnë më zonat që qimet e forta janë krijuar për të synuar.

Studiuesit zbuluan se kjo prishje e qimeve ka tendencë të fillojë pas rreth 40 ditësh të përdorimit të vazhdueshëm të furçës së dhëmbëve.

Kur kjo ndodh, padyshim fillon të krijohet pllaka, e cila shkakton fillimin e sëmundjes së mishrave të dhëmbëve, një gjendje që lidhet gjithashtu me shfaqjen e kushteve të frikshme si infeksionet e zemrës dhe demenca.

Në studimin e rishikuar nga kolegët, botuar në Ethiopian Journal of Health Science, njerëzit që nuk i zëvendësuan furçat e dhëmbëve pas 40 ditësh kishin një ngritje të konsiderueshme të pllakës. Ndërsa njerëzit me furça të vjetra të dhëmbëve vazhduan të mos i zëvendësonin furçat e dhëmbëve, “rezultatet e tyre të pllakës” vazhduan të rriteshin.

Sa shpesh duhet ta ndërroni furçën e dhëmbëve?

Edhe pse zëvendësimi i furçës së dhëmbëve tingëllon si arsye e zakonshme, njerëzit shpesh i mbajnë furçat e tyre për disa muaj përtej kohës së rekomanduar të mbajtjes. Një sondazh nga Carisbrook Dental, me qendër në Mançester, zbuloi se gratë i ndërrojnë furçat e dhëmbëve çdo 92 ditë, ndërsa burrat i mbajnë furçat e tyre mesatarisht 185 ditë.

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, ju duhet të zëvendësoni një furçë dhëmbësh manuale çdo tre deri në katër muaj. Ju gjithashtu duhet të zëvendësoni kokën e furçës së dhëmbëve tuaj elektrike në të njëjtën kohë./Syri