Nëntor 12, 2022 12:44 Europe/Tirane
  • Pas Covid fëmijët edhe më të rrezikuar nga sëmundjet e frymëmarrjes

Teksa temperaturat janë në rënie, shanset që i vogli juaj të preket nga viruse të ndryshme është në rritje.

Sipas një raporti në lidhje me Covid-19 dhe gripin midis një periudhe te shkurtër kohore 31 tetor-4 nëntor u konstatua se sëmundjet e frymëmërrjes janë rritur.

Kjo ka ndodhur për shkak se viruset e Covid dhe gripi janë akoma të qëndrueshme.

 

Këto viruse përhapen lehtësisht, dhe grupmosha e fëmijëvë është ajo e cila ka rrezik më të lartë për tu prekur.

Por cilat janë disa nga sëmundjet të cilat duhet të keni parasysh:

 

1. RSV 

 

Të dhënat e fundit nga Agjencia e Sigurisë në Mbretërinë e Bashkuar tregojnë se rastet e virusit sincicial të frymëmarrjes janë ulur me 7.4 përqind javën e fundit dhe grupmosha më e prekur është 5 vjeç.

 

RSV është një virus shumë i zakonshëmi por mund të jetë edhe kërcënues për jetën .

 

Pothuajse të gjjithë fëmijët preken në moshën dy vjec.

 

Simptomat që përfshin virusi RSV përfshijnë kollë, të ftohtë,rrjedhje hundësh dhe temperaturë.

 

RSV mund të shkaktojë infeksione të rënsa si bronkioliti.

 

 Shenjat që RSV përfshin janë:

1. Frymëmarrja e fëmijës suaj po bëhet më e vështirë

2. Ata nuk ushqehen mirë

3. Ata kanë pelena të thata për 12 orë ose më shumë

4. Fëmija juaj është më i përgjumur ose më pak vigjilent se zakonisht

5. Temperatura e fëmijës suaj është mbi 37.5 gradë

 

2. Gripi

 

Gripi është i spikatur muajt e dimrit dhe rastet e infektimit janë të pritshme.

 

Grupmosha e prekur nga ky infeksion është 15-44 vjeç po ashtu edhe grupmosha 50vjeç dhe 14 vjeç.

 

Megjithatë sipas të dhenave të qeverisë britanike të dhënat janë rritur pak.

 

Kur bëhet fjalë për gripin, ajo çka duhet të keni kujdes është:

 

temperaturë e lartë e papritur

 

• dhimbje trupi

• ndjenja e lodhjes ose e rraskapitur

• një kollë e thatë

• dhimbje fyti

• dhimbje koke

• vështirësi për të fjetur

• humbje e oreksit

• diarre ose dhimbje barku

• ndjeheni të sëmurë dhe të sëmurë

 

3. Ftohjet

 

Sipas NHS ftohjet shkaktohen nga viruse të cilat shpërndahen lehtësisht midis njerëzve.

 

Fëmijët janë më të prekurit për shkak se ata nuk kanë imunitet dhe e ndërtojnë atë gradualisht.

 

Zakonisht ftohjet largohen vetë, por mund të zhvillohen dhe si infeksione.

 

Sipas NHS, shenjat kryesore të një ftohjeje përfshijnë:

 

• hundë të bllokuara ose rrjedhje

• dhimbje fyti

• dhimbje koke

• dhimbjet e muskujve

• kollë

• teshtitje

• temperaturë e lartë

• presion në veshë

• humbja e shijes dhe nuhatjes

 

. Covid

 

Javët e fundit duket sikur rastet me Covid javë ulur dhe vizitat në departamentin e urgjencës për Covid kanë rënë.

 

Dhjetë simptomat më të zakonshme të Covid-19 aktualisht përfshijnë:

 

1. Dhimbje fyti  

2. Hunda e bllokuar 

3. Dhimbje koke  

4. Kollë pa gëlbazë 

5. Rrjedhja e hundës  

6. Teshtitja 

7. Kollë me gëlbazë 

8. Zëri i ngjirur 

9. Dhimbjet e muskujve 

10. Lodhja/Syri