Nëntor 21, 2022 09:08 Europe/Tirane
  • Ndahet nga jeta nxënësja më e moshuar në botë, historia e saj frymëzoi film

Një grua 99-vjeçare, që besohet të jetë nxënësja më e vjetër në botë e shkollës fillore, ka ndërruar jetë në mënyrë paqësore në shtëpinë e saj në Kenia. BBC raporton se Priscilla Sitienei pati komplikime shëndetësore pasi ndoqi mësimin të mërkurën.

Ajo dhe shokët e saj të klasës 12-vjeçare po përgatiteshin për provimet përfundimtare që do të fillonin javën e ardhshme.Historia e zonjës Sitienei frymëzoi një film dhe u lavdërua nga agjencia e kulturës dhe arsimit e OKB-së, Unesco.

Ajo u rrit në Kenian e pushtuar nga britanikët dhe jetoi luftën e vendit të saj për pavarësi.

Vitin e kaluar ajo deklaroi për UNESCO-n se donte të motivonte nënat e reja që të ktheheshin në shkollë.

“Doja të tregoja një shembull jo vetëm atyre, por vajzave të tjera në mbarë botën që nuk janë në shkollë, pa arsim, nuk do të ketë dallim mes jush dhe pulës”, tha ajo.

Ajo iu bashkua Shkollës Përgatitore të Leaders Vision në 2010, por gjithashtu i shërbeu fshatit të saj Ndalat në Luginën e Riftit si mami për më shumë se 65 vjet.

Ajo kishte ndihmuar të lindnin disa nga shoqet e saj, të cilat atëherë ishin të moshës nga 10-14 vjeç.

E njohur me dashuri si “Gogo”, që do të thotë gjyshe në gjuhën lokale Kalenjin, ajo i tha BBC-së në vitin 2015 se po mësonte të lexonte dhe të shkruante, një mundësi që nuk e kishte kurrë si fëmijë.

“Unë shoh fëmijë që janë të humbur, fëmijë pa baballarë, të pashpresë. Unë dua t’i frymëzoj ata të shkojnë në shkollë,” shtoi ajo..syri/