Janar 25, 2023 08:29 Europe/Tirane
  • Piratët nuk kishin konflikte interesi, ja pse

Piratët ishin, në mënyrën e tyre, demokratë.

Në një nga botimet e tij të fundit, Peter Leeson, nga Universiteti George Mason (Virginia, SHBA), përshkruan organizimin e grupeve të grabitësve që lundruan në detet e gjysmës së botës midis shekujve të shtatëmbëdhjetë dhe tetëmbëdhjetë, duke sulmuar anijet dhe anijet.

“Piratët i zgjodhën kapitenët e tyre në mënyrë demokratike”, shpjegon studiuesi, i cili në këtë studim nxjerr në pah krahasimin e sjelljes kriminale dhe dhunës me një organizatë demokratike “sociale”.

Plaçka e madhe që grumbulluan piratët në fakt kërkonte një zbatim të rreptë të rregullave, për të shmangur çdo formë shtypjeje. 

Kjo strukturë, të cilën sot do ta përkufizonim si "mafia" dhe e bazuar në drejtësi "bëje vetë", bazohej megjithatë edhe në një koncept çuditërisht modern, ndarjen e pushteteve: autoriteti nuk mund të mbante më shumë se një post. 

Kjo ishte e vetmja mënyrë për të shmangur rrezikun që dikush të kishte shumë pushtet, duke u bërë i rrezikshëm për stabilitetin e grupit.