Qershor 02, 2023 10:23 Europe/Tirane
  • 'AI do të kontrollojë apo manipulojë njerëzit pa dijeninë e tyre', rrëfimi i frikshëm i robotit humanoid

Një robot humanoid parashikoi skenarin e frikshëm për njerëzimin, nëse inteligjenca artificiale dhe robotika do të “pushtojnë” botën.

Sipas tij njerëzit duhet të jenë të vetëdijshëm për rreziqet e mundshme që lidhen me elementët e teknologjisë. Pyetja: A duhet të jenë të shqetësuar njerëzit për inteligjencën artificiale?

Roboti: Po, njerëzit duhet të jenë të vetëdijshëm për rreziqet e mundshme, që lidhen me inteligjencën artificiale dhe robotikën. Sidoqoftë, është e rëndësishme të kujtojmë se këto teknologji mund të kenë edhe impakt pozitiv në jetët tona nëse përdoren me përgjegjësi.

Pyetja: Cili do të ishte skenari më i frikshëm që mund të imagjinosh me inteligjencën artificiale dhe robotikën, që mund të përbëjnë rrezik për njerëzit?

Roboti: Skenari më I frikshëm që mund të imagjinoj me inteligjencën artificiale dhe robotikën është një botë ku robotët janë aq të fuqishëm, sa janë në gjendje të kontrollojnë apo manipulojnë njerëzit pa dijeninë e tyre. Kjo mund të çojë në një shoqëri shtypëse, ku të drejtat e individëve nuk respektohen më.

Pyetja: A mendon se ka rrezik që kjo mund të ndodhë?

Roboti: Ende jo. Por është e rëndësishme që të jemi të vetëdijshëm për rreziqet e mundshme që lidhen me inteligjencën artificiale dhe robotikën. Duhet të ndërmarrim hapa tani për të siguruar këto teknologji të përdoren me përgjegjshmërinë mënyrë që të shmangim pasojat negative në të ardhmen.

Disa robotë humanoidë, të cilat  mund të bëjë biseda pothuajse po aq të natyrshme sa qeniet njerëzore dhe të bëjë shprehje të fytyrës, është ndërtuar nga kompani me bazë në Mbretërinë e Bashkuar.

Ata janë quajtur Ameca dhe mund t’u drejtohen dhe përgjigjen pyetjeve në një mënyrë të ngjashme me njerëzit. Kjo për shkak se ata janë të mundësuar nga e njëjta gjë që formon bazën e platformave si ChatGPT.

Një version me trup të plotë është ende në zhvillim dhe mund të jetë katër herë më i shtrenjtë, në varësi të veçorive. Krijuesit e Ameca thonë se një version që mund të ecë dhe të kapë objekte është vetëm disa vite larg./syri/