Shtator 13, 2021 14:58 Europe/Tirane
  • Bashkimi Evropian dhe Rafael Grossi mirëpresin marrëveshjen midis Iranit dhe ANEA -së

Duke përshëndetur marrëveshjen midis Iranit dhe Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike, Zëvendësshefi i politikës së Jashtme të BE -së e përshkroi marrëveshjen si një hap pozitiv drejt vazhdimit të informimit në lidhje me programin bërthamor të Iranit.

Sipas agjencisë IRNA, Enrique Mora në një mesazh në Twitter një orë pas marrëveshjes midis Iranit dhe Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike shkroi: "Ky është një hap pozitiv për të siguruar informacion të vazhdueshëm në lidhje me programin bërthamor të Iranit dhe i jep hapësirë ​​diplomacisë. Unë i vlerësoj përpjekjet e të dy palëve". "Bashkimi Evropian synon zbatimin plotësisht të marrëveshjes bërthamore nga të gjitha palët," shkroi Mora duke shtuar: "Prandaj është e domosdoshme që të rinisim bisedimet e Vjenës sa më shpejt të jetë e mundur". Rafael Grossi, drejtor i përgjithshëm i Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike, gjithashtu gjatë vizitës së tij në Teheran i quajti konstruktive bisedimet me zyrtarët iranianë dhe tha se të dy palët po lëviznin në drejtimin e duhur për të zgjidhur mosmarrëveshjet e tyre. Kreu i Organizatës së Energjisë Atomike të Republikës Islamike të Iranit, Mohammad Eslami dhe Rafael Grossi, drejtor i përgjithshëm i Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike në Teheran, publikuan një deklaratë të përbashkët të dielën duke rënë dakord të lejonin inspektorët e IAEA -s të përcaktojnë shërbimin teknik të pajisjeve të monitorimit dhe të zëvendësojnë kartat e memories së kamerave monitoruese në Iran. Sipas deklaratës së përbashkët të nënshkruar nga palët, ata riafirmuan frymën e bashkëpunimit dhe besimit reciprok dhe rëndësinë e vazhdimit të tij, si dhe nevojën për të adresuar çështjet mes tyre në një klimë konstruktive dhe ekskluzivisht teknike. Deklarata shtoi: "Në kuadrin e ndërveprimeve dhe bashkëpunimit ekzistues midis Iranit dhe ANEA-së, palët vendosën të vazhdojnë takimet reciproke në nivelet përkatëse."/ParsToday