Tetor 13, 2021 09:00 Europe/Tirane
  • Intensifikimi i mosmarrëveshjes verbale midis Britanisë dhe Bashkimit Evropian mbi të ardhmen e Irlandës Veriore

Në përgjigje të kundërshtimit të Bashkimit Evropian ndaj planit të Londrës për të ndryshuar mangësitë e marrëveshjes Brexit për të ardhmen e Irlandës Veriore, këshilltari britanik i Brexit akuzoi palën evropiane për sabotim dhe marrje qëndrimesh anti-britanike.

Sipas IRNA, "David Frost" të martën i bëri thirrje Bashkimit Evropian të adresojë çështjet themelore të Protokollit të Irlandës së Veriut, të cilat ai tha se kishin shkaktuar një përçarje midis Londrës dhe Brukselit dhe kërkoi që Brukseli të tregojë gatishmërinë e tij për t'i zgjidhur ato. Pas largimit të saj nga Bashkimi Evropian, Britania është përballur me vështirësi serioze në dërgimin e mallrave në Irlandën e Veriut, e cila është pjesë e vendit, por që i nënshtrohet ligjit tregtar të BE -së dhe ka kërkuar vazhdimisht bisedime me palën evropiane; Bashkimi Evropian, megjithatë, këmbëngul se nuk është i gatshëm të negociojë një marrëveshje të nënshkruar në mirëbesim midis dy palëve. Frost kërcënoi edhe një herë se do të aktivizonte Mekanizmin e Mbrojtjes së Irlandës Veriore sipas nenit 16 të Protokollit të Irlandës së Veriut nëse Bashkimi Evropian nuk pranon reformat e propozuara nga Britania. Neni 16, ose Protokolli i Kufirit Tokësor me Bashkimin Evropian, i lejon të dyja palët të mbyllin përkohësisht kufirin irlandez ose të vendosin vendkalime kufitare në rast të problemeve ekonomike, sociale dhe mjedisore./ParsToday