May 13, 2022 09:10 Europe/Tirane
  • Qasja e re e Japonisë ndaj luftës në Ukrainë

Kryeministri japonez thotë se vendi i tij së shpejti do të vendosë sanksione të ashpra ndaj Rusisë dhe do të japë mbështetje të gjerë për Ukrainën.

Ndërsa konflikti në Ukrainë vazhdon, japonezët i kanë premtuar më shumë bashkëpunim Bashkimit Evropian, raportoi Vizon TV. Në një takim të përbashkët mes zyrtarëve japonezë dhe zyrtarëve të BE-së, kryeministri japonez premtoi se së shpejti do të vendosë sanksione të gjera ndaj Rusisë. Fumio Kishida ka premtuar se në të ardhmen shumë të afërt qeveria e tij do të ofrojë mbështetje të gjerë për Ukrainën . Bashkimi Evropian (BE) ka mirëpritur vendimin japonez për të ndërmarrë veprime kundër rusëve, duke thënë se Japonia luan një rol të madh në Azi. Zyrtarët e BE-së, duke përfshirë Presidenten e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen, presidentin e Këshillit të BE-së, Charles Michel dhe Fumio Kishida, në një konferencë të përbashkët shtypi me kryeministrin japonez në Tokio thanë se Kremlini përbën një kërcënim serioz për rendin botëror. Në të njëjtën kohë, kryeministri japonez ka thënë se është dakord me qëndrimin e Bashkimit Evropian për sulmin e Rusisë ndaj Ukrainës. Ursula van derline thotë: "Rusia, me luftën e saj kundër Ukrainës dhe paktin e saj me Kinën, është një kërcënim i madh për rendin botëror" . Evazioni rus ndaj Ukrainës ka tronditur themelet e rendit ndërkombëtar, jo vetëm në Evropë, por në mbarë botën dhe kjo është krejtësisht e papranueshme. Së bashku me Grupin Shtatë dhe Bashkimin Evropian, Japonia gjithashtu ka vendosur sanksione të ashpra ndaj Rusisë dhe mbështet Ukrainën. Udhëheqësit e BE-së dhe kryeministri japonez diskutuan gjithashtu mënyrat për të përballuar sfidën energjetike të Rusisë. Përveç diskutimit të bashkëpunimit ekonomik me Japoninë, ata diskutuan gjithashtu atë që ata e përshkruan si fuqinë në rritje të Kinës në rajon. Kreu i Komisionit Evropian i ka bërë thirrje Pekinit që të luajë një rol më konstruktiv.Bashkimi Evropian ka thënë se po kërkon të thellojë lidhjet e tij me Japoninë përballë Kinës. Presidenti i Këshillit të Evropës Charles Michel i ka bërë gjithashtu thirrje Japonisë që të luajë një rol më të madh nëse tensionet në rajon përshkallëzohen. /ParsToday