Shtator 16, 2022 09:39 Europe/Tirane
  • Parlamenti spanjoll miratoi anëtarësimin e Finlandës dhe Suedisë në NATO

Parlamenti spanjoll ka miratuar hyrjen e Finlandës dhe Suedisë në Organizatën e Traktatit të Atlantikut të Veriut (NATO), një lëvizje që i afron dy vendet e Europës veriore një hap më pranë anëtarësimit në aleancë.

Sipas Reuters, Parlamenti spanjoll e miratoi këtë ligj me 290 vota pro, 11 vota kundër dhe 47 abstenime. Përpara se Finlanda dhe Suedia të bëhen anëtarë të plota të NATO-s, anëtarësimi i tyre duhet të miratohet nga parlamentet e të gjithë anëtarëve të NATO-s. Pas ratifikimit të Spanjës, pesë vende mbeten në listë, kështu që procesi mund të zgjasë deri në një vit. "Ky është një rezultat historik sepse ne po konsolidojmë NATO-n si një aleancë të demokracive të lira dhe vullnetare të bashkuara për të mbrojtur paqen," tha Sergio Gutiérrez, një ligjvënës nga Partia Socialiste në pushtet e Spanjës, të enjten në mbrëmje. Suedia dhe Finlanda aplikuan për anëtarësim në aleancën 30-vendesh të NATO-s në përgjigje të pushtimit rus të Ukrainës më 24 shkurt 2022. Rusia ka paralajmëruar vazhdimisht të dy vendet kundër bashkimit me këtë koalicion dhe i ka quajtur veprimet e saj në Ukrainë një operacion special ushtarak./ParsToday