Shtator 21, 2022 10:54 Europe/Tirane
  • BE strategji kundër kancerit, skanim 90 për qind të popullsisë brenda vitit 2025

Në dy vitet e fundit, pandemia e COVID-19 ka fituar epërsi ndaj luftës kundër kancerit. Për këtë arsye, Komisioni Evropian ka prezantuar një nismë të re për të përforcuar parandalimin, zbulimin dhe diagnostikimin e sëmundjes.

Rekomandimi për shtetet anëtare është të rrisin numrin e skanimeve, të mbulojnë kategoritë e cënuara dhe të dallojnë llojet e kancerit.

 

Situata është alarmante. Në 2020-n, më shumë se gjysma e vdekjeve në BE u shkaktuan nga kanceri.

 

Nisma synon të arrijë objektivin për të ofruar skanimin për 90% të popullsisë së BE-së për kancerin e gjirit, atij të çervikales dhe atij kolorektal brenda 2025-s.

Komisionerja e BE-së për Shëndetësinë deklaron se Unioni është gati të shpenzojë 100 milionë euro për të financuar fushatën.

“Së fundmi, ajo që po përpiqemi të bëjmë është të ndryshojmë realitetin e kancerit në BE. Dhe programet e skanimit janë thelbësore, sepse diagnostikimi i hershëm shpëton jetën. Të gjithë po punojmë për këtë. Janë rekomandime të mbledhura në bazë të provave të fundit shkencore”, u shpreh Sinkron Stella Kyriakides, komisionere e BE-së për Shëndetësinë:

Për kategoritë e pacientëve, planet më të avancuara të skanimit dhe zbulimit janë të vonuara, sikurse ka edhe hendeqe mes vendeve anëtare.

“Kjo është një arritje e rëndësishme, pasi vetëm për kancerin e gjirit është pritur për një kohë të gjatë dhe ka pasur shumë barriera. Të gjitha vendet janë të vonuara”, u shpreh  Francesco De Lorenzo, president i Koalicionit Evropian për Pacientët me Kancer.

Krahas kësaj, plani i Komisionit synon të zgjasë skanimin edhe për lloje të tjera kanceri, si ai në prostat, mushkri, apo ai gastrik./Syri