Nëntor 24, 2022 09:17 Europe/Tirane
  •  Gjykata britanike kundërshton rimbajtjen e referendumit të pavarësisë në Skoci

Gjykata e Lartë britanike ka vendosur se Skocia nuk lejohet të mbajë një referendum për pavarësinë pa pëlqimin e qeverisë britanike.

Sipas IRNA, Nicola Sturgeon, Ministrja e Parë e Skocisë dhe lidere e Partisë Kombëtare Skoceze, në një letër i kërkoi qeverisë britanike të pajtohej me transferimin e pushteteve në parlamentin lokal që lejojnë mbajtjen e një referendumi për pavarësinë skoceze. Nicola Sturgeon pas vendimit të Gjykatës së Lartë në Mbretërinë e Bashkuar tha se ajo ishte e zhgënjyer nga vendimi, por e respekton atë.  Ajo tha se do të vazhdojë rrugën drejt pavarësisë skoceze me një përkushtim ndaj demokracisë dhe respektimit të shtetit të së drejtës. Sipas Sturgeon, arritja e pavarësisë skoceze është thelbësore për të shmangur katastrofën e Brexit dhe pabarazinë ekonomike. Referendumi i parë për pavarësinë e Skocisë u mbajt më 18 shtator 2014, gjatë të cilit 55% e votuesve votuan për të mbetur në Mbretërinë e Bashkuar dhe 45% votuan për t'u larguar nga vendi. Por mbështetësit e mbajtjes së një referendumi tjetër për pavarësinë skoceze, besojnë se situata ka ndryshuar që kur Britania u largua nga Bashkimi Evropian dhe rajoni dëshiron të mbetet në bashkim. Nicola Sturgeon ka thënë më parë se nëse Gjykata e Lartë e Mbretërisë së Bashkuar nuk vendos në favor të qeverisjes vendore skoceze, ajo do t'i trajtojë zgjedhjet e ardhshme të përgjithshme si një "referendum" për pavarësinë e rajonit dhe partia e saj do të jetë në rrugën e largimit nga MB nëse fiton zgjedhjet parlamentare.