Janar 25, 2023 08:40 Europe/Tirane
  • Hegjemonizmi botëror i Perëndimit ka marrë fund

Ministri i Jashtëm i Rusisë tha se hegjemonizmi dhe imperializmi botëror i Perëndimit ka marrë fund, por ata ende po përpiqen të shfrytëzojnë vendet e tjera.

Sipas agjencisë së lajmeve Rianovosti, ministri i jashtëm rus Sergei Lavrov, gjatë një fjalimi të tij, i përshkroi vendet perëndimore si ish-perandori koloniale dhe si ato që sot përpiqen të dominojnë botën. Perëndimorët po përpiqen të ushtrojnë ndikim dhe presion mbi vendet e tjera, Lavrov. Ministri i Jashtëm rus deklaroi se perëndimorët më parë ishin të trajnuar për të dominuar botën, mirëpo sot dominimi i Perëndimit mbi botën është zhdukur dhe një botë shumë-polare po shfaqet. Sergej Lavrov foli për grupin BRICS dhe tha se ky grup është formuar në bazë të parimeve lider-pasues dhe funksionon në bazë të konsensusit; Natyrisht, ka një konsensus të ndryshëm nga ai që ekziston në Organizatën e Traktatit të Atlantikut të Veriut (NATO) dhe Bashkimin Evropian. Kreu i shërbimit diplomatik rus, në përgjigje të akuzave të vendeve të Bashkimit Evropian ndaj Moskës për minimin e interesave të kontinentit në Afrikë, sqaroi se deklarata të tilla janë propagandë dhe publicitet negativ.