Mars 16, 2023 08:27 Europe/Tirane
  • BE duhet 'të qëndrojë vigjilent' pas falimentimit të bankës Silicon Valley, thotë McGuinness

Falimentimi i bankës së Silicon Valley duket se ka një ndikim "të kufizuar" në Bashkimin Evropian, por autoritetet duhet të "qëndrojnë vigjilentë" ndaj sagës dramatike që po shpaloset në tregjet ndërkombëtare, tha Mairead McGuinness, Komisionerja Evropiane për shërbimet financiare.

"Ne po monitorojmë me kujdes situatën në SHBA," i tha McGuinness Parlamentit Evropian të mërkurën.

“Ndikimi i drejtpërdrejtë në Bashkimin Evropian duket se është i kufizuar, por ne duhet të reflektojmë nëse ka mësime për të nxjerrë për sektorin bankar të Bashkimit Evropian.

McGuinness, megjithatë, paralajmëroi për rreziqet që paraqet inflacioni kokëfortë i lartë, i cili ka bërë që bankat qendrore në mbarë botën të rrisin normat e interesit me një ritëm jashtëzakonisht agresiv.

"Ne duhet të qëndrojmë vigjilentë ndaj këtij mjedisi të ri. Inflacioni më i lartë dhe rritja e normave të interesit paraqesin sfida të ndryshme për stabilitetin financiar," tha McGuinness.

"Problemi i humbjeve të parealizuara në portofolin e obligacioneve të Silicon Valley Bank është një ilustrim i kësaj."

Komentet e saj vijnë pasi aksionet e bankave evropiane u tronditën nga trazirat, duke rënë deri në 10% të mërkurën, një reflektim i ankthit në rritje midis investitorëve pas rënies së dy bankave amerikane të mesme, Silicon Valley Bank dhe Signature Bank, gjatë fundjavës.

Société Générale dhe BNP Paribas në Francë, Deutsche Bank në Gjermani dhe Barclays në Mbretërinë e Bashkuar u prekën të gjitha, por Credit Suisse ishte goditja më e rëndë nga turbulencat e tregut, me aksionet e saj që ranë në nivele rekord gjatë tregtimit.

Auditori i bankës, PëC, tha të martën se kishte identifikuar "dobësi materiale" në kontrollet e brendshme, një vlerësim që bëri që Banka Kombëtare Saudite, aksioneri më i madh i bankës zvicerane, të përjashtonte ndihmën financiare shtesë për entitetin e rrethuar.

"Përgjigja  është absolutisht jo," tha për Bloomberg TV, Ammar Abdul Ëahed Al Khudairy, kryetari i Bankës Kombëtare Saudite.

"Ne tani zotërojmë 9.8% të bankës. Nëse shkojmë mbi 10%, fillojnë të gjitha llojet e rregullave të reja, qofshin ato nga rregullatori ynë, rregullatori evropian ose rregullatori zviceran, dhe ne nuk jemi të prirur të hyjmë në një regjim të ri rregullator”.

Fjalët patën një efekt të menjëhershëm në aksionet e Credit Suisse, e cila është banka e dytë më e madhe në Zvicër, dhe shkaktuan një efekt ngjitës në bankat e tjera evropiane.

Komisionerja McGuinness u përpoq të qetësonte qytetarët gjatë fjalimit të saj para eurodeputetëve në Strasburg, duke deklaruar se sistemi bankar i BE-së ishte "në përgjithësi në gjendje të mirë" pas ndërtimit të qëndrueshmërisë që nga shkrirja financiare e vitit 2008.

Ndërsa vlerësoi autoritetet amerikane për marrjen e veprimeve "të shpejta dhe vendimtare" për të menaxhuar kolapsin e SVB, McGuinness bëri një pikë për të dalluar fuqinë legjislative përtej Atlantikut, duke thënë se bankat amerikane ishin subjekt i rregullave "më të lehta" të likuiditetit në krahasim me homologët e tyre evropianë.

Ajo gjithashtu vuri në dukje se një njësi ekonomike si Silicon Valley Bank, e cila në fund të vitit 2022 kishte më shumë se 200 miliardë dollarë aktive, do të konsiderohej një "bankë e madhe" sipas standardeve të BE-së.

“SiliconValley Bank ka një prani shumë të kufizuar në Bashkimin Evropian dhe ne jemi në kontakt me autoritetet përkatëse mbikëqyrëse”, tha McGuinness, duke iu referuar Gjermanisë, Danimarkës dhe Suedisë.

“Situata është ende në zhvillim dhe ka shumë veçori në lidhje me të”, vuri në dukje ajo. "Nuk ka paralele të menjëhershme me bankat e BE."

McGuinness u kërkoi ligjvënësve të nxjerrin mësime nga ngjarjet e kësaj jave dhe t'i vendosin ato në kontekstin e ndryshimeve më të gjera që po ndodhin në sektorin financiar si rezultat i pushtimit rus të Ukrainës, krizës energjetike, rritjes së inflacionit dhe normave më të larta të interesit.

“E gjithë kjo konfirmon se ne kemi nevojë për një paketë mjetesh efektive të menaxhimit të krizave për sektorin bankar për të mbrojtur besimin e depozituesve, stabilitetin financiar dhe taksapaguesit”, tha Komisionerja./syri/