Qershor 06, 2023 08:46 Europe/Tirane
  • Guterres shpreh shqetësimin për përdorimin e inteligjencës artificiale për qëllime ushtarake

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres shprehu shqetësimin për përdorimin e inteligjencës artificiale për qëllime dhe programe ushtarake dhe tha se qeveritë duhet të zvogëlojnë rreziqet që shkaktohen nga kjo teknologji.

Sipas Sputnik, Guterres të hënën paralajmëroi: Përdorimi ushtarak i inteligjencës artificiale është një shqetësim i madh. Ai kërkoi nga të gjitha vendet që të bashkëpunojnë me njëri-tjetrin për të reduktuar sa më shumë rreziqet në këtë fushë dhe për të identifikuar mënyrat që njerëzimi të përfitojë nga përfitimet e tij. Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së vuri në dukje se inteligjenca artificiale do të ketë një ndikim të jashtëzakonshëm në arsim, komunikim dhe shumë fusha të tjera. Duke deklaruar se e ardhmja e këtyre efekteve nuk është ende e qartë, ai shtoi: Ndërsa inteligjenca artificiale ka kapacitetin për të përshpejtuar progresin, ajo gjithashtu krijon kërcënime dhe sfida serioze etike dhe shkakton frikë. Megjithatë, Guterres theksoi se komuniteti ndërkombëtar duhet të vazhdojë të zhvillojë inteligjencën artificiale. Ndërkohë, ekspertët e Kombeve të Bashkuara kanë paralajmëruar se programet e spiunazhit dhe dezinformimit të bazuar në inteligjencën artificiale janë në rritje dhe për këtë kanë theksuar nevojën urgjente për një legjislacion në këtë fushë.  Rreth 15 reporterë dhe ekspertë të OKB-së dënuan të premten përdorimin e spyware dhe teknologjive të vëzhgimit kundër mbrojtësve të të drejtave të njeriut dhe gazetarëve, shpesh nën pretekstin e sigurisë kombëtare dhe masave anti-terroriste.