Nëntor 16, 2023 08:25 Europe/Tirane
  • Këshilli i Sigurimit i OKB-së miraton armëpushimin humanitar në Gaza

Këshilli i Sigurimit i OKB-së votoi të mërkurën në favor të një rezolute që bën thirrje për një armëpushim në Gaza për të lejuar ofrimin e ndihmës humanitare.

Këshilli i Sigurimit i OKB-së ka miratuar një rezolutë që bën thirrje për “pauza urgjente dhe të zgjatura humanitare” në luftimet në Rripin e Gazës. Kjo erdhi pas katër përpjekjeve të pasuksesshme për t'iu përgjigjur agresionit të regjimit izraelit kundër palestinezëve.

Këshilli votoi për një projekt-rezolutë të paraqitur nga Malta në një seancë urgjente të mërkurën. Drafti shprehu shqetësime të thella në lidhje me përkeqësimin e situatës humanitare në Gaza dhe ndikimin e saj mbi fëmijët në veçanti.

Dokumenti kërkonte respektimin e ligjit ndërkombëtar përsa i përket mbrojtjes së civilëve, veçanërisht fëmijëve. Ai bëri thirrje gjithashtu për pauza humanitare në luftime për të marrë ndihma për fëmijët.

Votimi 12-0 nuk ishte unanim. SHBA, Britania e Madhe dhe Rusia abstenuan për masën, ndërsa anëtarët e tjerë të këshillit votuan pro.

Ministria e shëndetësisë në Gaza thotë se bombardimet ajrore dhe ofensiva tokësore që pasuan nga Izraeli kanë vrarë 11,320 njerëz.

 

Tags