Nëntor 20, 2023 09:38 Europe/Tirane
  • 60 gazetarë palestinezë të vrarë në luftën izraelite kundër Gazës

Rreth 60 gazetarë palestinezë janë vrarë dhe dhjetëra të tjerë janë plagosur gjatë luftës së vazhdueshme të regjimit izraelit në Rripin e Gazës, thotë një grup i pavarur mbrojtës i drejtave të njeriut.

Monitoruesi Euro-Mesdhetar i të Drejtave të Njeriut (Euro-Med Monitor) e dha këtë informacion në një deklaratë për shtyp të lëshuar përmes mediave palestineze të dielën.

Sipas deklaratës, viktimat ishin të barabarta me “numrin më të lartë të gazetarëve të vrarë në luftëra dhe konflikte në historinë moderne”.

Grupi ia atribuoi brutalitetin e regjimit ndaj gazetarëve përpjekjeve të tij për të imponuar “një bllokadë reale dhe gjithëpërfshirëse ndaj medias” gjatë luftës.

Regjimi izraelit filloi luftën në Gaza pasi grupet e rezistencës palestineze të territorit kryen operacionin e befasishëm “Stuhia al-Aksa” kundër territoreve të pushtuara më 7 tetor në përgjigje të krimeve të intensifikuara të regjimit kundër popullit palestinez.

Ministria e Shëndetësisë e Gazës thotë se të paktën 13,000 palestinezë, duke përfshirë më shumë se 5,000 fëmijë, janë vrarë deri më tani dhe rreth 30,000 njerëz janë plagosur.

“Vrasja që synonte gazetarët”, u shpreh Euro-Med Monitor, “erdhi mes pretendimeve të pabaza nga disa zyrtarë izraelitë se ekipet e shtypit palestinez kishin njohuri paraprake për operacionin e 7 tetorit”.

Sipas grupit, “Izraeli nuk ka lënë qëllimisht asnjë strehë të sigurt për gazetarët në Rripin e Gazës. Gazetarët ishin në shënjestër edhe kur mbanin të veshur xhaketa shtypi në terren, në tenda shtypi të ngritura për mbulim mediatik pranë spitaleve, apo edhe në shtëpitë e tyre familjare”.

Vdekjet më të fundit u shkaktuan të shtunën, kur forcat e regjimit vranë dy gazetarë në një sulm ajror që synonte kampin e refugjatëve Burejxh të Gazës.

 

Tags