Janar 15, 2024 08:34 Europe/Tirane
  • Raporti: 100 mijë palestinezë të vrarë, të zhdukur dhe të plagosur, ndërsa gjenocidi në Gaza arrin kufirin 100-ditor

Një grup i të drejtave me bazë në Gjenevë thotë se rreth 100 mijë palestinezë janë raportuar të vrarë, të zhdukur ose të plagosur që kur regjimi okupues izraelit filloi luftën e tij gjenocidale në Rripin e rrethuar të Gazës në fillim të tetorit.

Monitoruesi Euro-Mesdhetar i të Drejtave të Njeriut njoftoi numrin në një deklaratë të shtunën, ndërsa agresioni brutal i Izraelit në territorin e rrethuar palestinez arrin në 100 ditë.

“Gjithsej 31497 palestinezë në Rripin e Gazës janë vrarë deri sot, më 13 janar 2024”, tha grupi i të drejtave.

“Nga të vrarët prej sulmeve ajrore dhe të artilerisë izraelite në Rrip, 28951 (92%) ishin civilë, duke përfshirë 12345 fëmijë, 6471 gra, 295 personel shëndetësor, 41 personel të mbrojtjes civile dhe 113 gazetarë. Ndërkohë, janë plagosur 61079 persona, qindra prej të cilëve në gjendje kritike.

Euro-Med Monitor raportoi gjithashtu se rreth 1 milion e 955 mijë palestinezë, afërsisht 85% e popullsisë totale të Rripit të Gazës, janë zhvendosur nga shtëpitë dhe zonat e tyre të banuara në mes të mungesës së strehimoreve të sigurta.

Në deklaratë shtohet se 69700 banesa janë shkatërruar plotësisht dhe 187300 banesa janë dëmtuar pjesërisht.

“Objektet që janë shënjestruar nga Izraeli gjatë sulmeve të tij të vazhdueshme përfshijnë 320 shkolla; 1671 objekte industriale; 183 objekte shëndetësore, duke përfshirë 23 spitale, 59 klinika dhe 92 ambulanca; 239 xhami; 3 kisha; dhe 170 zyra shtypi”, tha Euro-Med Monitor.

Duke theksuar se regjimi okupues vazhdon të përshkallëzojë sulmet e tij ushtarake kundër civilëve palestinezë në Gaza, organizata me bazë në Gjenevë tha se agresioni izraelit është ‘në shkelje të ligjit ndërkombëtar’ dhe ‘ka të ngjarë të përbëjë krime lufte, krime kundër njerëzimit dhe gjenocid’.

Euro-Med Monitor nënvizoi se Izraeli po synon qëllimisht infrastrukturën civile, në mënyrë që të shkaktojë sa më shumë viktima, humbje materiale dhe sa më shumë shkatërrime të përgjithshme të jetë e mundur, si një formë hakmarrjeje dhe ndëshkimi kolektiv.

“Izraeli ka thyer në mënyrë flagrante kushtet e së drejtës ndërkombëtare humanitare, e cila ndalon dëmtimin e pronës si një ‘mjet parandaluese’ dhe shkatërrimin e pronës si një mjet parandalimi, madje edhe për qëllime ushtarake”, thuhet në deklaratë.

“Kjo është në kundërshtim me të drejtën ndërkombëtare humanitare, Konventën e Gjenevës të vitit 1949 dhe përbën krim lufte sipas Statutit të Romës, i cili rregullon Gjykatën Penale Ndërkombëtare”, shtoi deklarata.

Regjimi izraelit e zhvilloi luftën kundër Gazës më 7 tetor pasi grupet e rezistencës palestineze të udhëhequra nga Hamasi kryen operacionin e befasishëm Stuhia Al-Aksa kundër entitetit pushtues në përgjigje të mizorive të regjimit izraelit kundër palestinezëve.

Që nga fillimi i agresionit, Izraeli thuhet se ka hedhur 29,000 bomba, municione dhe predha në Gaza, me grupet e rezistencës palestineze që kanë lëshuar rreth 14,000 raketa drejt territoreve të pushtuara.

Regjimi i Tel Avivit ka vendosur gjithashtu një rrethim të plotë në territor, duke ndërprerë karburantin, energjinë elektrike, ushqimin dhe ujin për më shumë se dy milionë palestinezë që jetojnë atje.

 

Tags