Janar 18, 2024 07:04 Europe/Tirane
  • Ministrat e Punëve të Jashtme të Iranit dhe Pakistanit biseduan për çështje dypalëshe përmes një telefonate

Në një bisedë telefonike, ministri i Jashtëm i Iranit dhe ai i Republikës Islamike të Pakistanit diskutuan dhe shkëmbyen mendime për gjendjen e fundit të marrëdhënieve dypalëshe.

Në këtë telefonatë, ministri i Jashtëm i Iranit, Hossein Amir-Abdollahian, duke shprehur kënaqësinë e tij për marrëdhëniet miqësore dypalëshe, theksoi rëndësinë e vazhdimit të bashkëpunimit dhe komunikimit të ngushtë ndërmjet zyrtarëve të dy vendeve në fusha të ndryshme.

Amir-Abdollahian, duke theksuar respektin e Republikës Islamike të Iranit për sovranitetin dhe integritetin territorial të Pakistanit si një vend fqinj mik, tha: “Sovraniteti dhe integriteti territorial i Pakistanit është një shqetësim i madh për Iranin”. Shefi i shërbimit diplomatik e quajti sigurinë e Pakistanit siguri të Republikës Islamike të Iranit dhe sqaroi se “e ashtuquajtura ‘Lëvizja Jaish al-Adl’ është një grup terrorist që vepron kundër sigurisë së përbashkët të dy vendeve”.

Kryediplomati iranian shtoi se siguria e Pakistanit ka një rëndësi të madhe për sigurinë e Republikës Islamike të Iranit dhe sqaroi se lëvizja e njohur si ‘Jaish al-Adl’ është një grup terrorist që vepron kundër sigurisë së përbashkët të dy vendeve.

Amir-Abdollahian theksoi se siguria e Iranit është kërcënuar vazhdimisht nga ky grup terrorist nga Pakistani dhe ky grup ka marrë vazhdimisht përgjegjësinë për aktet terroriste në Iran.

Ai shtoi: “Operacioni i djeshëm anti-terrorist i nisur nga forcat e armatosura të Republikës Islamike të Iranit ishte kundër këtij grupi terrorist dhe asnjë shtetas pakistanez nuk ishte shënjestruar në këtë operacion”.

Amir-Abdollahian theksoi se është i rëndësishëm vazhdimi i dialogut dhe bashkëpunimit për çështjet dypalëshe, duke përfshirë çështjen e grupeve terroriste, dhe duke iu referuar bisedimeve të shumta të zhvilluara ndërmjet zyrtarëve ushtarakë dhe atyre të sigurisë së dy vendeve, ai shprehu shpresën që shkëmbimi i pikëpamjeve do të vazhdojë në drejtimin e duhur të marrëdhënieve mes dy vendeve dhe në linjë me një bashkëpunim më të fortë të sigurisë.

Jalil Abbas Jilani, Ministri i Punëve të Jashtme të Pakistanit, gjithashtu vuri në dukje qëllimet e përbashkëta dhe historinë e përbashkët të Iranit dhe Pakistanit në mbrojtjen e njëri-tjetrit në luftën kundër terrorizmit, duke theksuar: “Siguria e Iranit është po aq e rëndësishme sa ajo e Pakistanit, dhe sa herë që është shfaqur ndonjë kërcënim në tokën e Pakistanit kundër Republikës Islamike të Iranit, qeveria e Pakistanit ka ndërmarrë veprime kundër tij.”

Ai gjithashtu renditi fushat e shumta të bashkëpunimit midis dy vendeve dhe kërkoi nga Irani që t’i sigurojë Pakistanit informacione për grupet terroriste në Pakistan në përputhje me marrëveshjet e bashkëpunimit midis dy vendeve.

Jalil Abbas Jilani theksoi se Islamabadi pret që operacionet kundër grupeve terroriste të vendosura në Pakistan të kryhen vetëm nga forcat pakistaneze.

 

Tags