Janar 20, 2024 07:04 Europe/Tirane
  • OKB: Forcat izraelite ka të ngjarë të kenë arrestuar mijëra banorë të Gazës gjatë luftës në vazhdim

Në mes të një lufte të vazhdueshme gjenocidale nga regjimi izraelit kundër Rripit të Gazës, Kombet e Bashkuara thanë se forcat e regjimit ka të ngjarë të kenë arrestuar mijëra Gazanë gjatë sulmit, duke i nënshtruar ndaj torturës dhe poshtërimit.

Ajith Sunghay, përfaqësuesi i OKB-së për të drejtat e njeriut në territoret palestineze, i bëri këto komente të premten në një konferencë shtypi në Gjenevë, duke folur përmes video-lidhjes nga qyteti Rafah në jug të Rripit të Gazës.

“Ata përshkruanin se ishin rrahur, poshtëruar, nënshtruar keqtrajtimit dhe çfarë mund të ishte torturë. Ata raportuan se u ishin lidhur sytë për periudha të gjata - disa prej tyre për disa ditë rresht”, tha ai.

Sunghay e dha informacionin pasi bisedoi me disa të arrestuar të liruar, të cilët thanë se ishin mbajtur nga forcat izraelite në vende të panjohura për një periudhë prej 30 deri në 55 ditë.

“Një burrë tha se kishte akses në dush vetëm një herë gjatë 55 ditëve të paraburgimit. Ka raporte për burra që më pas u liruan, por vetëm me pelena”, shtoi ai.

“Personat e arrestuar në këtë mënyrë e kaluan paraburgimin e tyre pa qasje as me familjet e tyre, as me avokatët apo me mbrojtje efektive gjyqësore”, vuri në dukje zyrtari i OKB-së.

Afro 24800 palestinezë, kryesisht gra, fëmijë dhe adoleshentë, janë vrarë deri më tani në fushatën ushtarake izraelite që filloi më 7 tetor pas një operacioni të organizuar nga lëvizjet e rezistencës të Gazës.

Burrat me të cilët foli Sunghay zakonisht raportuan se u dërguan në një vend ndalimi në Gaza, ku ua kishin lidhur sytë për orë të tëra dhe më pas u dërguan, kryesisht pa rroba, në një qendër tjetër paraburgimi me gjasë brenda territoreve të pushtuara palestineze.

“Kushtet e paraburgimit janë të tmerrshme, në përgjithësi”, tha ai.

“Pas mbërritjes në qendrat e paraburgimit, të arrestuarit do të profilizoheshin, kategorizoheshin dhe disa do të merreshin në pyetje”, vuri në dukje Sunghay.

“Atyre nuk iu tha gjë për lirimin e tyre të afërt, por ua lidhën sytë dhe u hodhën në pikën e kalimit Kerem Shalom, pa rrobat, pasurinë dhe paratë që kishin me vete kur u arrestuan”, përfundoi zyrtari.

 

Tags