Shtator 13, 2021 09:44 Europe/Tirane
  • Marrëdhëniet Iran-Irak luajnë rol thelbësor në rritjen e sigurisë rajonale

Zv/Presidenti i parë i Iranit deklaroi se marrëdhëniet midis Iranit dhe Irakut luajnë një rol thelbësor në rritjen e sigurisë në rajon dhe duhet të zgjerohen në të gjitha nivelet.

Mohammad Mokhber i bëri deklaratat të dielën në një takim me kryeministrin irakian Mustafa al-Kadhimi në Teheran, gjatë të cilit të dy palët diskutuan çështje me interes të ndërsjellë dhe mënyrat e zgjerimit të marrëdhënieve dypalëshe. Duke iu referuar shkëmbimeve shekullore kulturore, politike dhe ekonomike midis Iranit dhe Irakut, Mokhber tha: "Marrëdhëniet midis dy vendeve luajnë një rol thelbësor në promovimin e stabilitetit dhe sigurisë në rajon dhe bashkëpunimi dypalësh duhet të zgjerohet në të gjitha nivelet." Zv/Presidenti i parë i Iranit gjithashtu falënderoi qeverinë irakiane për organizimin e një konference në Bagdad për të lehtësuar tensionet rajonale dhe për të zbuluar potencialin për bashkëpunim rajonal. "Irani e konsideron ndërhyrjen e vendeve të huaja në rajon si të dëmshme për shtetet e rajonit dhe nënvizon nevojën për përpjekje për të rritur bashkëpunimin dypalësh dhe shumëpalësh," vuri në dukje ai. Mokhber theksoi se "Prania e amerikanëve në rajon jo vetëm që nuk ka asnjë përfitim për vendet e rajonit, por gjithashtu shkaktoi dëm të madh për popujt e rajonit." Zv/Presidenti i parë i Iranit vuri në dukje potencialet e mëdha të sektorit publik dhe privat të Iranit, veçanërisht në sektorin inxhinierik, dhe shprehu gatishmërinë e Republikës Islamike për të marrë pjesë në procesin e rindërtimit të Irakut. "Marrëdhëniet politike midis dy vendeve patjetër do të bëhen më të qëndrueshme dhe më të fuqishme me zgjerimin e marrëdhënieve ekonomike," shtoi ai. Nga ana e tij, kryeministri irakian theksoi se marrëdhëniet Teheran-Bagdad nuk duhet të dëmtohen nga asnjë faktor, duke thënë se Iraku përpiqet të përmbushë të gjitha angazhimet e tij në lidhje me Iranin. Sipas z.Kadhimi, Iraku kundërshton sanksionet çnjerëzore kundër Iranit dhe beson se vendosja e sanksioneve nuk është një zgjidhje e zbatueshme për çdo problem. Kryeministri irakian falënderoi gjithashtu qeverinë dhe popullin iranian për qëndrimin pranë Irakut në luftën kundër ISIS dhe grupeve të tjera terroriste. Kadhimi vuri në dukje se Iraku ka ndarë një kuotë prej 60,000 pelegrinësh për iranianët që duan të shkojnë në qytetin e shenjtë irakian të Qerbelasë për të përkujtuar Arbainin, ditën e 40 -të pas përvjetorit të martirizimit të Imam Huseinit (a.s), Imamit të tretë të myslimanëve shi'itë. "Sidoqoftë, duke pasur parasysh entuziazmin e popullit iranian për të marrë pjesë në ceremoninë e Arbainit, ne do të rrisim kuotën e iranianëve dhe do të shqyrtojmë lehtësitë e përshtatshme për ata që të hyjnë në Irak", tha kryeministri irakian. Kadhimi shtoi se shumica e forcave amerikane do të largohen nga Iraku deri në fund të vitit./ParsToday