Tetor 13, 2021 09:00 Europe/Tirane
  • Enrique Mora, së shpejti  në Teheran

Zëdhënësi i Ministrisë së Punëve të Jashtme të Republikës Islamike të Iranit njoftoi vizitën e Enrique Mora, Zëvendës Ministër i Jashtëm i Bashkimit Evropian, në Teheran.

Sipas IRNA, Saeed Khatibzadeh tha se bisedimet e Enrique Mora me zyrtarët iranianë do të përqendrohen në tre shtylla kryesore atë e marrëdhënieve midis Iranit dhe Bashkimit Evropian, Afganistanit dhe marrëveshjes bërthamore. Ai theksoi se konsultimet dhe kontaktet midis dy palëve nuk janë ndërprerë kurrë dhe janë vazhdimisht në rrjedhë për çështje të ndryshme dhe ky udhëtim do të kryhet brenda këtij kuadri. Zv/Shefi i politikës së jashtme të BE -së Enrique Mora tha se një "kthim i plotë në marrëveshjen bërthamore" ishte një përparësi. Enrique Moura shkroi në Twitter të enjten se qeveria e re iraniane ka deklaruar se është gati të kthehet në bisedimet bërthamore dhe të angazhohet me anëtarët e tjerë të marrëveshjes. Shtetet e Bashkuara gjithashtu kanë treguar se pajtohen me nevojën për të rifilluar bisedimet sa më shpejt që të jetë e mundur. Fuqitë botërore deri më tani kanë zhvilluar gjashtë raunde bisedimesh për ringjalljen e marrëveshjes bërthamore në Vjenë. Këto bisedime u mbajtën midis Iranit dhe anëtarëve të tjerë të Komisionit të Përbashkët të marrëveshjes bërthamore në prani jo të drejtpërdrejtë të Shteteve të Bashkuara. Sigurisht, Irani dhe Shtetet e Bashkuara nuk kanë pasur bisedime të drejtpërdrejta dhe vetëm sa kanë informuar njëri -tjetrin mbi pozicionet e tyre përmes përfaqësuesve të vendeve të tjera të pranishme në bisedime./ParsToday