Janar 13, 2022 10:59 Europe/Tirane
  • Shpërdorimi i kohës nga perëndimorët në bisedimet e Vjenës

Në Vjenë është shtuar numri i takimeve të përbashkëta të ekipit negociator iranian me palët evropiane, por nuk ka asnjë iniciativë nga pala tjetër.

Noorneës raporton se në nivel të kreut të delegacionit gjatë javës së kaluar është mbajtur çdo ditë të paktën një takim me palën evropiane ku është folur për çështjet e mbetura dhe janë diskutuar në detajet në përputhje me draftin e ri. Krahas kësaj dhe ndryshe nga disa spekulime mediatike, shkëmbimi i mesazheve bëhet në formë “jo-letra” dhe vetëm përmes Enrique Mora, zëvendësministër i Jashtëm i BE-së dhe Koordinator i negocitave. Ndërkohë, disa zyrtarë perëndimorë, duke përfshirë ministrin e Jashtëm francez Jean-Yves Le Drian, përsëritën të martën ritmin e ngadaltë të përparimit në bisedimet e Vjenës.  Që nga fillimi i procesit të ri të negociatave, delegacioni iranian ka marrë pjesë intensivisht në disa takime në nivele të ndryshme dhe është përpjekur të përshpejtojë procesin e negociatave për të arritur një marrëveshje të mirë për të gjitha çështjet e mbetura duke ofruar zgjidhje inovative dhe mekanizma të zbatueshëm.  Megjithatë, përveç vazhdimit të lojës së “fajësimit” dhe vëllimit të madh të presioneve psikologjike nga mediat perëndimore, delegacionet evropiane kanë luajtur një rol kryesisht pasiv dhe, përveç komentimit të propozimeve të Iranit, nuk kanë dhënë ide apo mekanizma të rinj për të zvogëluar ose zgjidhur çështjet. Mungesa e vazhdueshme e negociatorëve të lartë të Trojkës dhe ndryshimi i negociatorëve kanë bërë që bisedimet të ndërpriten dhe të ngadalësohen. Megjithatë; Me këmbënguljen e palës iraniane, negociatat po ecin në drejtimin e duhur dhe në një atmosferë profesionale. "Irani po luan një rol shumë konstruktiv në bisedimet duke paraqitur ide të reja dhe gjithëpërfshirëse," tha Wang Quan, kryenegociatori i Kinës, pas takimit me Ali Bagheri, zëvendësministrin e jashtëm politik të Iranit, në Vjenë./ParsToday