Janar 14, 2022 11:56 Europe/Tirane
  • Ministri i Jashtëm i Jemenit: Plani i Iranit është çelësi për zgjidhjen e krizës

Ministri i Jashtëm jemenas theksoi se plani i Republikës Islamike të Iranit është çelësi për zgjidhjen e krizës jemenase.

Ministri i Jashtëm i Jemenit, Hisham Sharaf të enjten tha se Republika Islamike e Iranit kishte paraqitur një plan për të zgjidhur krizën që të gjitha palët ndërluftuese po përpiqeshin ta harronin. Sharaf shtoi se plani ka të bëjë me luftën dhe sanksionet kundër Jemenit, një mekanizëm për negocimin dhe normalizimin e situatës dhe se një rishikim ose modifikim i pjesshëm i planit iranian është çelësi për zgjidhjen e krizës jemenase dhe se të gjithë atë duhet ta venë në konsideratë. Sharaf vazhdoi duke përshkruar agresionin e koalicionit saudio-emiratet dhe tha se Arabia Saudite kërkon justifikim për sulmin, por ne duhet t'u themi atyre se me agresionin tuaj, ju nuk do ta mposhtni popullin jemenas, por duhet të flisni me ta në gjuha e paqes. Duke shprehur neveri për qëndrimin e komunitetit ndërkombëtar ndaj agresionit të koalicionit, ministri i Jashtëm i Jemenit deklaroi se çdo vend ndjek interesat e veta dhe për këtë arsye të gjitha vendet heshtin; Sepse interesat e tyre janë të njëjta me interesat e vendeve agresore, veçanërisht të Arabisë Saudite. Me fillimin e krizës jemenase, Republika Islamike e Iranit propozoi një plan me katër pika për zgjidhjen e krizës, duke përfshirë një armëpushim të menjëhershëm, ndihmën humanitare për popullin jemenas, fillimin e dialogut kombëtar jemeno-jemenas dhe formimin e një qeverie koalicioni kombëtar./ParsToday