Korrik 28, 2022 10:19 Europe/Tirane
  • Marrëveshja e armëpushimit mes talebanëve dhe

Sipas ekipit negociator të "Ahmed Masoud" dhe qeverisë talebane, të dyja palët ranë dakord për një armëpushim derisa të arrihet rezultati në bisedimet e tyre në Charikar, të provincës Parëan në Afganistan.

“Ahmad Masoud” kreu i “Frontit Kombëtar të Rezistencës Afgane” ka hyrë në betejë me grupin taleban në Panjshir. Megjithëse grupi taleban, i cili u kthye në pushtet në Afganistan njëmbëdhjetë muaj më parë, arriti të pushtonte Panjshirin me ndihmën e forcave ajrore dhe raketore të ushtrisë pakistaneze, por pranimi i bisedimeve nga talebanët me këtë front tregon se grupi taleban është ende në konflikt me Ahmad Masoud dhe milicitë e tij e konsideron atë si një opozitë efektive dhe me ndikim të zhvillimeve në Afganistan dhe për këtë përmes dialogut po përpiqet ta vendosë atë në rrugën e paqes. Por kjo nuk do të thotë pranim i opozitës për të marrë pjesë në pushtet nga talebanët. Ali Wahedi, ekspert afgan, në lidhje me këtë thotë: “Qëllimi i opozitës për t'u përfshirë me talebanët është të jetë në pushtet duke formuar një qeveri gjithëpërfshirëse, e cila nuk është relevante dhe e papranuar nga këndvështrimi i talebanëve.  “Ekipet negociuese të Ahmed Masoudit dhe talebanëve shpresojnë në një rezultat, ndërsa në thelb kanë një mosmarrëveshje thelbësore për fokusin e bisedimeve.  Talebanët duan që Ahmad Massoud të lëshojë armët, por ai dëshiron të ndryshojë strukturën politike sipas pikëpamjes së talebanëve dhe të formojë një qeveri gjithëpërfshirëse me praninë e të gjitha grupeve etnike dhe grupeve politike. Megjithatë, gatishmëria e të dy palëve për të biseduar tregon shqetësimin e tyre për pasojat e vazhdimit të luftës, e cila ka për qëllim kryesisht grupin taleban, i cili, si grup në pushtet, po përpiqet të tregohet si sundues dhe dominues mbi administrimin e Afganistanit.  Sejed Hossein Hosseini, një ekspert afgan, për këtë thotë: “Talibanët nuk kanë ndërmend të ndajnë pushtetin me grupet e tjera etnike dhe grupet politike dhe ende kanë një pikëpamje monopoliste për të. Kjo përkundër faktit se një politikë e tillë është një përvojë e dështuar në Afganistan që u pa edhe në periudhën e parë të sundimit të talebanëve, por duket se talebanët duhet të arrijnë rezultate më shumë me këtë front sesa me grupet e tjera opozitare. Për këtë është e nevojshme që të përcaktohen qëndrimet e tyre në mënyrë të tillë që negociatat të bëhen fleksibël dhe të arrihet një marrëveshje me grupet kundërshtare. Përndryshe, bisedimet e pafrytshme do të humbin kohë dhe problemet e popullit afgan do të mbeten të pazgjidhura. Ndërkohë bashkësia ndërkombëtare nuk i ka njohur talebanët si sundimtar të ri të këtij vendi dhe pozita e këtij grupi në arenën politike të Afganistanit nuk është vendosur ashtu siç e presin talibanët./ParsToday