Nëntor 24, 2022 09:18 Europe/Tirane
  •  Irani kërkoi çarmatimin e terroristëve në veri të Irakut

Përfaqësimi i Iranit në Kombet e Bashkuara njoftoi: Republika Islamike e Iranit kërkon zbatimin e marrëveshjeve me qeverinë irakiane në fushën e mbylljes së selisë dhe çarmatosjes së terroristëve në veri të këtij vendi.

Sipas IRNA-së, Misioni i Përhershëm i Iranit në Kombet e Bashkuara u ka dërguar një letër anëtarëve të Këshillit të Sigurimit të kësaj organizate duke shpjeguar qëndrimet e Republikës Islamike të Iranit lidhur me operacionet ushtarake kundër shtabit të terroristëve në veri të Irakut. Përfaqësuesi i Përhershëm i Iranit në Kombet e Bashkuara shtoi: Republika Islamike e Iranit, duke theksuar përgjegjësinë e qeverisë irakiane për të kontrolluar në mënyrë efektive të gjithë territorin dhe kufijtë e njohur ndërkombëtarisht të këtij vendi, ka ofruar dokumente dhe informacione të besueshme për autoritetet e qeverisë irakiane dhe rajonit të Kurdistanit të Irakut në lidhje me terroristët dhe grupet separatiste që janë stacionuar në Irak dhe që kryejnë akte sabotimi dhe terroriste kundër Iranit. Përfaqësuesi i Iranit theksoi: Gjatë disa raunde negociatash dhe konsultimesh dypalëshe me autoritetet e qeverisë irakiane dhe rajonit të Kurdistanit të Irakut, Irani kërkoi që personat që kryejnë krime terroriste të ekstradohen dhe të gjykohen në gjykatat iraniane.  Përfaqësimi i Iranit në Kombet e Bashkuara deklaroi: Delegacioni irakian ra dakord me këto kërkesa dhe u angazhua për të caktuar një kornizë kohore për të përfunduar çarmatimin e këtyre grupeve terroriste. Përfaqësuesi i Republikës Islamike të Iranit shtoi: Fatkeqësisht, deri më sot, nuk janë marrë masa efektive për zbatimin e kësaj marrëveshjeje dhe në këtë situatë, Irani nuk ka zgjidhje tjetër, veçse të përdorë të drejtën e tij të qenësishme brenda kornizës së ligjit ndërkombëtar për të mbrojtur sigurinë e tij kombëtare dhe për të mbrojtur popullin dhe për këtë kohët e fundit ka kryer operacione ushtarake kundër grupeve terroriste të vendosura në rajonin e Kurdistanit të Irakut. Të hënën, njësitë e raketave dhe dronëve të Korpusit të Gardës Revolucionare Islamike edhe një herë sulmuan selitë e grupeve terroriste në provincat Sulaimaniah dhe Erbil të Irakut.