Janar 24, 2023 10:18 Europe/Tirane
  •  BE shtanget për IRGC-në, miraton sanksione të reja ndaj Iranit

Në atë që duket të jetë një tërheqje e pjesshme nga politikat e vijës së ashpër kundër Iranit, shefi i politikës së jashtme të Bashkimit Evropian Josep Borrell ka njoftuar se blloku nuk mund ta listojë Korpusin e Gardës së Revolucionit Islamik (IRGC) si një entitet "terrorist" pa një vendim gjykate të BE-së.

Duke folur të hënën përpara një takimi të ministrave të jashtëm të BE-së në Bruksel, Borrell tha se së pari duhej të jepej një vendim gjykate me një "dënim konkret ligjor" përpara se vetë blloku të mund të aplikonte ndonjë emërtim të tillë. "Është diçka që nuk mund të vendoset pa një vendim gjykate së pari. Nuk mund të thuash që të konsideroj terrorist sepse nuk të dua," u tha Borrell gazetarëve, duke theksuar se gjykata e një vendi anëtar të BE-së duhej të lëshonte një dënim konkret ligjor përpara se blloku të mund të vepronte. Gjeneralmajor Hossein Salami, komandanti i përgjithshëm i IRGC-së, kritikoi rezolutën e Parlamentit Evropian, duke paralajmëruar se evropianët do të vuanin pasojat e veprimit të tyre. Megjithatë, Bashkimi Evropian prezantoi të hënën sanksione të reja kundër Iranit për atë që pretendonte se ishte shtypje "brutale" e protestave të fundit, të cilat u shkaktuan pas vdekjes së një gruaje të re iraniane në Teheran në shtator vitin e kaluar. Suedia, e cila aktualisht mban presidencën e radhës të BE-së, tha se takimi i ministrave të jashtëm të bllokut në Bruksel kishte "miratuar një paketë të re sanksionesh kundër Iranit, duke synuar ata që nxisin represionin"."Ministrat miratuan një paketë të re sanksionesh kundër Iranit, duke synuar ata që nxisin represionin. BE-ja dënon fuqishëm përdorimin brutal dhe joproporcional të forcës nga autoritetet iraniane kundër protestuesve paqësorë," tha ministri i Jashtëm suedez Tobias Billstrom në një postim në Twitter, pa dhënë asnjë dëshmi.