Qershor 08, 2023 09:49 Europe/Tirane
  •  Irani rihap zyrtarisht konsullatën në Xheddah

Irani ka rihapur zyrtarisht Konsullatën e tij në qytetin port të Arabisë Saudite, Xheddah, katër muaj pasi dy vendet ranë dakord të rinisnin marrëdhëniet e tyre diplomatike.

Objekti diplomatik iranian në Xheddah, i cili u mbyll në vitin 2016, u rihap të mërkurën gjatë një ceremonie të mbajtur në qytetin perëndimor saudit. Ceremonia, e cila u ndoq nga një numër zyrtarësh iranianë dhe sauditë, bëri që flamuri iranian të ngrihej mbi objekt ndërsa po luhej himni kombëtar iranian. Një ceremoni e veçantë, e cila u mbajt gjithashtu në Xheddah, ku është selia e Organizatës së Bashkëpunimit Islamik (OBI), prezantoi rihapjen e Zyrës së Përfaqësimit të Përhershëm të Republikës Islamike në organizatën ndërqeveritare islamike. Një ditë më parë, Irani kishte rihapur Ambasadën e tij në kryeqytetin e Arabisë Saudite, Riad, gjatë një ceremonie të ngjashme të mbajtur me shumë zyrtarë iranianë dhe sauditë të pranishëm. Në mars, Kina ndërmjetësoi me sukses bisedimet midis Teheranit dhe Riadit, të cilat çuan në përfundimin e një marrëveshjeje midis dy palëve që parashikonte rifillimin e lidhjeve mes tyre.